Des d’avui es pot escoltar per Internet la veu de Joaquim Amat-Piniella, al web Memoria.cat

El web de Joaquim Amat-Piniella (www.memoria.cat/amat) del portal de webs www.memoria.cat, ofereix des d’avui un document sonor inèdit d’un gran interès: la gravació de l’entrevista que Montserrat Roig va fer a l’autor de K.L. Reich l’any 1973, quan estava preparant el llibre Els catalans als camps nazis.

D’aquesta entrevista fins ara només se’n coneixien els textos resumits que l’escriptora va publicar i que aquest web va recollir des de la seva creació en un apartat. Ara, per primera vegada, podem escoltar-ne l’àudio íntegre, amb les preguntes de Montserrat Roig i el testimoni en primera persona que Joaquim Amat-Piniella ofereix de les vicissituds que va patir des que va travessar la frontera francesa (juliol de 1939), fins que va ser alliberat de Mauthausen, el maig de 1945.

La cinta de casset original es troba al fons Montserrat Roig de l’Arxiu Nacional de Catalunya, institució que conserva la documentació de l’escriptora i que ha tingut cura de la neteja i digitalització del document sonor.

Montserrat Roig va dedicar el llibre Els catalans als camps nazis precisament a Joaquim Amat-Piniella. Al pròleg, hi va escriure que devia l’existència de l’obra “a Amat-Piniella, al seu encoratjament, al seu relat, a la seva vida…”

Aquí es pot escoltar la gravació íntegra de l’entrevista (dividida en dues parts) i una selecció de 13 talls significatius.


Posted

in

by

Tags: