Amat-Piniella, protagonista a l’homenatge a les víctimes del nazisme que es va fer al camp de Redl-Zipf (Àustria)

Dimarts passat, 7 de maig, el camp de Redl-Zipf -un dels recintes concentracionaris dependents de Mauthausen- va acollir el tradicional acte d’homenatge a les víctimes del nazisme, que cada any s’hi celebra amb motiu de la commemoració de la fi de la II Guerra Mundial a Europa.

En aquesta ocasió el protagonisme de l’acte -que va aplegar un centenar i mig de persones- va correspondre a Joaquim Amat-Piniella, amb motiu del centenari del seu naixement. L’escriptor manresà va passar els últims mesos del seu captiveri a la dependència  Schlier, denominació interna del lloc de treball Redl-Zipf, poblet situat a uns cent quilòmetres a l’oest de Mauthausen. En aquesta dependència es fabricava el combustible per als coets V2 i també s’hi feien proves amb els motors dels coets. El règim havia confiscat una part d’una cerveseria, que disposava de cellers immensos, per produir i emmagatzemar el combustible.

L’acte va comptar amb la intervenció de Paul LeCair, de noranta anys, que va estar internat pràcticament dos anys a Redl-Zipf, on va exercir de metge. Després de l’ofrena floral -acompanyada per l’actuació d’un grup musical- els participants es van traslladar a l’església veïna, on va tenir lloc l’homenatge a Joaquim Amat-Piniella.
En la seva intervenció, el president del col·lectiu organitzador va glossar la figura d’Amat-Piniella, tot recordant que al camp de Redl-Zipf va escriure alguns dels poemes recollits al volum Les llunyanies.
Ramon Torra, president del Casal Català de Salzburg, va recitar  en català les poesies  “L’espera, encara” i “L’hora blanca”, que tot seguit la seva muller, Ulrike Torra-Wiplinger, va llegir en alemany, traduïts per ella mateixa.
La segona part de l’acte va comptar amb l’acompanyament musical de la cantant Alexandra Duzikova, que va interpretar un repertori de cançons d’arreu del món.
En finalitzar, es va poder visitar una petita exposició sobre Amat-Piniella preparada pel grup de treball Schlier, amb un breu resum  biogràfic i documents sobre l’estada de l’autor manresà al camp de Redl-Zipf.  La mostra va incloure imatges de l’escriptor, alguns poemes traduïts a l’alemany i el comunicat d’adhesió a l’homenatge, enviat des de Manresa per la comissió de treball del centenari.
A sota, diferents imatges de l’acte (cortesia de Ramon Torra).


Posted

in

by

Tags: