Memoria.cat recull per primera vegada un testimoni directe de l’expulsió d’Amat-Piniella de Manresa

El portal telemàtic memoria.cat incorpora des d’avui un vídeo que, per primera vegada, relata a través d’un testimoni directe l’expulsió de Joaquim Amat-Piniella de Manresa, el 2 de gener de 1960. A l’entrevista, enregistrada l’any 2005, l’escriptor Josep Tomàs Cabot explica els seus records de l’incident, que ell mateix va presenciar, ja que va succeir instants després que Amat acabés de signar-li la dedicatòria del llibre El casino dels senyors. Precisament, aquest exemplar de la novel·la és un dels elements inèdits que es pot veure fins al 24 de juny a l’exposició Joaquim Amat-Piniella: escriure contra el silenci.

Josep Tomàs Cabot formava part de la redacció de la revista Bages, des de la qual es va convidar Joaquim Amat-Piniella a venir a signar els seus llibres a Manresa.
Segons explica, en un moment determinat van irrompre “d’una manera bastant brusca” dues persones que es van adreçar a Amat-Piniella i li van dir,  en castellà, que era un “rojo-separatista”, que allò era un “acto incivil”, que no tenia autorització i que se’n podia tornar, que a Manresa no el volien. Segons Tomàs Cabot, era “una forma brusca de dir-li que feia nosa”.

En aquest enllaç podeu veure el vídeo de Josep Tomàs Cabot.

 


Posted

in

by

Tags: