Salem Zenia posa “K.L. Reich” com a pionera de la “literatura d’emergència”

El Museu d’Història de Catalunya va ser ahir, dimecres, l’escenari de la conferència de Salem Zenia La literatura: una eina per a la llibertat. Reflexions a l’entorn de K.L.Reich, en el marc del programa del centenari de Joaquim Amat-Piniella.

Salem Zenia, poeta, narrador i assagista nascut a la Cabília algeriana, va arribar a Catalunya el 2007. Fou acollit pel PEN Català, coorganitzador de l’acte, dins el Programa Escriptor Acollit, fugint de la persecució al seu país a causa de la seva defensa de la causa berber. Reconegut a França, a Algèria i a Catalunya, Zenia va fer ahir una original lectura de KL Reich, tot destacant el doble crit de llibertat i de conscienciació i la doble crida sobre la necessitat de no oblidar i de trobar la manera d’escapar de la banalització del terror que Amat-Piniella fa a la novel·la.

En la seva xerrada, Zenia va qualificar l’obra de l’escriptor manresà com a pionera d’allò que anomenà “literatura d’emergència”, i va acabar establint paral·lelismes entre el nazisme i el conflicte ruandès, o el viscut per ell mateix amb motiu de la guerra civil algeriana.

 


Posted

in

by

Tags: