Avui fa cent anys del naixement de Joaquim Amat-Piniella, en plena revindicació del seu llegat ètic i literari

Tal dia com avui, el 22 de novembre de 1913, van veure per primer cop la llum del dia els ulls de Joaquim Amat-Piniella, escriptor, intel·lectual, periodista i supervivent de l’horror nazi. Un horror del qual va deixar testimoni per mitjà de K.L. Reich, la seva novel·la autobiogràfica, on relata l’experiència viscuda a Mauthausen i altres camps.

Manresa, la ciutat on avui fa cent anys va néixer, l’ha homenatjat al llarg d’aquest any 2013 per mitjà de conferències, exposicions, concerts, sessions teatrals, activitats didàctiques i fins i tot una escultura, finançada per subscripció popular. Activitats totes elles destinades no tan sols a recordar-lo, sinó també a reivindicar-lo contra la injustícia de l’oblit, com a símbol de la Catalunya republicana, de la lluita per les llibertats democràtiques i nacionals, dels perdedors de la Guerra Civil Espanyola, de les víctimes del feixisme, de la dignitat dels vençuts, del poder de l’escriptura com a acte de rebel·lia i de la preservació de la memòria com a antídot contra la barbàrie.

Quan falta menys perquè apareixin les versions anglesa i francesa de K.L. Reich -de la qual acaba de sortir una nova edició-, aquest mateix any han estat reeditades tres novel·les més de l’escriptor i ha vist la llum una obra fins ara inèdita.

El proper 29 de novembre, Manresa, la ciutat on va néixer i créixer Joaquim Amat-Piniella, de la qual es va veure obligat a allunyar-se durant la negra nit del franquisme, acollirà el retorn de les seves restes mortals, en un acte de justícia, que simbolitzarà el retorn de l’escriptor a casa seva. Es tancarà, d’aquesta manera, un cercle marcat pel sofriment, el silenci, la vergonya i fins i tot l’escarni públic. I se n’obrirà un altre marcat per l’afany de justícia, l’anhel de veritat i el desig que Joaquim Amat-Piniella trobi el lloc que li correspon en la nostra història col·lectiva, com a referent ètic i literari.


Posted

in

by

Tags: